Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Onyxia

onyxia.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

01. Leírás

Onyxia Deathwing – a Fekete Sárkányok vezetőjének – lánya. A múlt homályába vész, hogy Onyxia mikor költözött Dragonmurk barlangjába. Itt keltek ki a tojásaikból a követői (gyermekei?), akik elárasztották a barlang környékét, létrehozva Wyrmborgot a Theramore melletti mocsárvilágban.

Deathwing menekülése után gyermekei igyekeztek a megfogyatkozott fekete sárkányokat újra összeszervezni. Idősebb gyermeke, Nefarian, a Blackrock hegybe ütötte fel a tanyáját, itt leigázva a Rend Blackhand által vezetett eredeti horda maradékát (Blackrock Klán).

Nefarian leglojálisabb segítője, a húga maradt, Onyxia. A Sárkányhölgy, hasonlóan apjához mestere volt az ármányos politikának. Ember formában tevékenykedett szerte a világban, mint Lady Katrana Prestor. Már Deathwing is a Prestor nevet használta, ha ember formában járta Azerothot.

02. Képességek

Alapvetően nem változtak a képességei az eredeti Onyxia óta, az az apró különbség adódik, hogy a boss tauntolható és fire varázslatokkal is sebezhető. A második fázisban Onyxian Lair Guardok jönnek, illetve ugyanitt a melee dps nem éri el Onyxiát.

02.01 Képességek az első fázisban:

 • Flame Breath: Két másodperces castolás után, 45 yardon belül, kúp alakban a boss előtt fire alapú sebzés.
  • 10 fős: 20000 fire sebzés (ha nincs resist)
  • 25 fős:
 • Cleave: Elég sűrűn használt képesség, 100%-os fizikai sebzés a boss előtt
  • 10 fős: 12-15000 fizikai sebzés
  • 25 fős:
 • Wing Buffet: Megüti a karaktert a szárnyával, hátralökve őt, csak a boss előtt hat, 20 yard távolságra.
 • Tail Sweep: A háta mögött, és a farka közelében álló karaktereket üti meg fizikai sebzéssel, hátralökve őket, legtöbbször tojások közé (ahol whelpek kelnek ki automatikusan, és azok bizony ledarálják a szerencsétlenül jártat).

 

02.02 Képességek a második fázisban:

 • Fireball: Véletlenszerű célpontot választ ki a raidből, és két másodperces varázslási idő után tűzgolyót küld a rá, a célpont körül 10 yard távolságban a tűzgolyó aoe sebzést is okoz.
  • 10 fős: kb 5000 fire alapú sebzés
  • 25 fős:
 • Breath: hat másodperces castolás után tüzet fúj egy vonalban maga elé, amely a vonal közepétől a széle felé egyre ritkább sűrűséggel talál el valakit, kúp alakban, tűz alapú sebzést okozva. Ez a sebzés a terület közepétől való távolságon alapul, aki a terület közepén áll, arra sok találat jut, ez általában halálos.
  • 10 fős: 5000 fire alapú sebzés/ találat
  • 25 fős:
 • Spawn Onyxian Whelps: A második fázis kezdete utáni második másodpercben először, illetve azután minden 90 másodpercben 40 Onyxian Whelpet idéz a boss két 20as pakkban a fight helyéből nyíló két barlangból.
  • 10 fős: Minden Whelp 60000 élettel rendelkezik, és 500 fizikai sebzésre képes plate-be.
  • 25 fős:
 • Spawn Onyxian Lair Guard: Minden 30 másodpercben a második fázisban Onyxia egy elit addot hív, amelyeknek van egy „Ignite weapon” képessége, fire sebzéssel és 5 yardos aoe-vel erősítve a fizikai sebzésüket. Ezen felül van egy „Blast Nova” nevű képességük, amely 10 yardos távolságban az Add körül fire sebzést okoz mindenkinek.
  • 10 fős: 190000 életerő, 25000 bónusz fire sebzés – Ignite weapon, és 25000 fire sebzés – Blast Nova.
  • 25 fős:

02.03 Képességek a harmadik fázisban:

Ha Onyxia eléri a 40%-ot, akkor ismét landol, megtartva minden első fázisbeli képességeit, illetve a következőkkel gazdagodva:

 • Bellowing Roar: másfél másodperces castolás után 100yardos távolságban AOE fear (félelem), három másodpercig hat.
 • Eruption: A „Bellowing Roar” hatása alatt a földön található résekből láva tör elő, fire sebzést okozva minden karakternek, aki valamelyik rés fölé kerül.
  • 10 fős: 5000 fire alapú sebzés
  • 25 fős:
 • Spawn Onyxian Whelps: Továbbra is Whelpeket hív (lásd a leírást a 02.02 részben), de kis számban teszi ugyanazt.

03 A Csata

Az Onyxia harc nem sokat változott a vanilla WoW-ban megszokottaktól, a következőkre kell figyelni:

03.01 A raid ideális összeállítása:

Figyelni kell arra, hogy mind 10 fős, illetve 25 fős verzióban legyen sámán a csapatban, és a harmadik fázis kezdete előtt tegyen le tremor totemet, illetve ha az lejárt, frissítse. A raidben, tíz fős verzióban elég AOE tank (paladin vagy DK, de legyen inkább két tank). 25 fős verzióban lehet 1 AOE tank, mint ST, aki csak a második fáziban tankolja az addokat, illetve egy main tank (warrior). A fight jellege inkább ranged dps-t igényel a második fázis miatt.

Egy kiegészítés hadd tegyek, saját tapasztalatból: 25 fős raidre három tank mindenképpen kell, akárki akármit is mond, még ha megcsinálható is 2 tankkal; egy tankolja az egyik oldalon a kis sárkányfiókákat, egy a másik oldalon, és a harmadik elöl az elite addokat; a meleek nyugodtan gyilkolják az onyxian lair guardokat (elite addok), mert ha jön a “Blast Nova”, a castolás alatt ki lehet futni a hatótávolságból – a tank is. Ezen felül két-két jó aoe-ző dps kell a két oldalra a kis sárkányokhoz, semmi több.

03.02 Maga a Boss-Harc

Az első fázisban a melee dps kerülje el Onyxia farkát, különben néhány melee dps a tojások között landol, Onyxian Whelpek kikelését okozva. Pont ezért lehetőleg Onyxia egyik oldala mellett sorakozzon fel a raid. Az első fázis egyszerű tank-dps, semmi egyebet nem követel. Hogy a tank kevesebb tűz sebzést kapjon, érdemes letenni egy fire resist totemet vagy valamelyik paladin – ha van – kapcsolja be a fire resist aurát, de nem igényel semmilyen fire resist páncélt!

A tank pozícionálja a Bosst úgy, hogy háttal legyen valamelyik falnak, de messze legyen a tojásokat tartalmazó barlang-bejáratoktól.

Egy kis megjegyzés, saját tapasztalatból: A main tanknak úgy érdemes pozícionálnia a bosst, hogy a terem bejáratától átellenben, a kiinduló helyzetben, alvó Onyxiának háta mögé mozgassa a bosst, így a harmadik fázisban kicsi az esély arra, hogy addot kap, illetve könnyebb a raidet is elhelyezni. Nagyon-nagyon-nagyon fontos, hogy senki a main tankon kívül ne kerüljön véletlenül se Onyxia elé és a farka mögé!

A második fázis kezdetekor Onyxia kapásból Whelpeket hív, ezeknek a nagy részét szedje össze a tank, és a dps azonnal darálja le, AOE-vel. Ezután a ranged-DPS kezdje el sebezni Onyxiát, aki folyamatosan változtatja a helyét a teremben. Onyxia tűzgolyójával nem kell foglalkozni (egy egyszerű HOT-tal healelhető), ellenben a Breath-tel, amelyre maga a WoW is figyelmezteti a játékosokat „Onyxia takes in a deep breath” – kiírással minden játékosnak el kell futnia a boss elől valamelyik fal irányába. Nagyon fontos, hogy senki ne maradjon a boss előtt, mert meghal!

Amikor Onyxia a Lair Guardot idézi, egy tank vegye fel, a ranged dps pedig azonnal fókuszáljon rá, és darálja le.

Egy kis megjegyzés saját tapasztalatból: Amikor Onyxia eléri a 42%-ot, akkor minden dps szedje le az összes addot, majd a sámán(ok) tegyék le a tremor totemet, és csak ezután szedje le a raid 40%-ra a bosst.

A harmadik fázis kezdetekor, azaz amikor Onyxia eléri a 40%-ot, leszáll, ilyenkor azonnal „Bellowing Roar”-t castol, tehát kicsivel a harmadik fázis előtt egy sámán – ha van a raidben tegyen le azonnal tremor totemet, ha csak priest van, akkor egy fearwardot tegyen a tankra, de 41%-os életerő körül, mert tényleg azonnal jön a fear. A fear után a tank azonnal pozícionálja be a Bosst oda, ahol az első fázisban volt.

Továbbá a harmadik fázisban néha whelpek jönnek, amiket azonnal AOE-val kell kezelni, figyelve a Onyxia farkára.

Egy kis megjegyzés, saját tapasztalatból: Amikor Onyxia leszáll, a main tank azonnal tauntolja – a raidnek kötelező a main tank addjait először levernie 42%-nál (lásd előbbi megjegyzést), és pozícionálja a bosst oda, ahova az első fázisban. Nagyon-nagyon-nagyon fontos, hogy senki a main tankon kívül ne kerüljön véletlenül se Onyxia elé és a farka mögé!